Δε υπάρχει αποσαφηνισμένα κάποια συγκεκριμένη τροφή που να ευθύνεται αποκλειστικά για τις κρίσεις. Το κάθε άτομο από μόνο του είναι καλό να γνωρίζει αν υπάρχει κάποιο φαγητό που του προκαλεί προβλήματα και επομένως να το αποφεύγει. Καλό είναι ειδικά στις περιπτώσεις που οι ασθενείς έχουν διαρροϊκές κενώσεις ή πόνο στην κοιλιά, να αποφεύγουν το γάλα, τις τροφές με πολλά λίπη, τα όσπρια και τα λαχανικά όπως και τα πολύσπορα φρούτα. Τα οινοπνευματώδη ποτά πρέπει απαραιτήτως να αποφεύγονται όταν παίρνετε φάρμακα για την ελκώδη κολίτιδα.
Στις ημέρες έξαρσης της νόσου:
ΠΡΟΤΙΜΕΙΣΤΕ
- Το γάλα (εφ όσον δεν προκαλεί ενοχλήσεις)
- Τα άπαχα κρέατα, το κοτόπουλο, το ψάρι ( κατά προτίμηση ψητά ή βραστά)
- Το αυγό ( ειδικά το ασπράδι )
- Τις πατάτες βραστές ή στο φούρνο, τα άσπρα ζυμαρικά και το ρύζι
- Το λευκό ψωμί και τις σταρένιες φρυγανιές
- Τα κολοκυθάκια και καρότα βραστά
- Τυριά όπως το κασέρι, το ανθότυρο, η γραβιέρα
- Φρούτα πολύ ώριμα χωρίς φλοιό και σπόρους και κομπόστες.
- Το ελαιόλαδο
- Τα απλά παρασκευασμένα γλυκίσματα όπως τα απλά κέικ, τα άσπρα μπισκότα, το ζελέ
ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ
- Το σοκολατούχο γάλα
- Τα παχιά κρεατικά, τα λιπαρά ψάρια και τα αλλαντικά
- Το αναποφλοίωτο ρύζι
- Το μαύρο ψωμί, και τα άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως
- Τα λαχανικά με πολλές ίνες και τα όσπρια
- Τα τυριά με πολλά λιπαρά και όσα είναι πικάντικα
- Τα άγουρα φρούτα με φλοιό και σπόρους
- Το ζωικό λίπος
- Τα γλυκά του ταψιού, πάστες κ.α.
- Την μουστάρδα, το κέτσαπ και τα μπαχαρικά.
Επομένως δεν πρέπει να ακολουθείται αυστηρή δίαιτα, ειδικά όταν ο ασθενής είναι χωρίς συμπτώματα. Αντιθέτως είναι σωστό να ακολουθείται μια ισορροπημένη διατροφή προκειμένου να είναι επαρκής σε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.