Επιτρέπεται
- παλιό τυρί ή γιαούρτι, που συνήθως γίνονται ανεκτά από τον οργανισμό, γιατί η λακτόζη μετατρέπεται σε γαλακτικό οξύ, το οποίο δεν προκαλεί συμπτώματα.
- γάλα που έχει υποστεί επεξεργασία αφαίρεσης της περισσότερης λακτόζης, όπως είναι στην Ελλάδα το Lact (της εταιρείας ΑΓΝΟ). Τα γάλατα αυτά έχουν υποστεί ζύμωση και περιέχουν 70% λιγότερη λακτόζη.
- ταμπλέτες λακτάσης, πριν από την κατανάλωση προϊόντων γάλακτος.
- τo γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λακτόζη.
Καταμερίστε την ποσότητα γάλακτος κατά τη διάρκεια της ημέρας και να το πίνετε μόνο μαζί με τα γεύματα. Άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, μπορούν να πιουν ένα ή ακόμα και δύο ποτήρια γάλα μαζί με τα γεύματα χωρίς συμπτώματα.
Προσπαθήστε να αυξήσετε το ποσοστό ανοχής του οργανισμού στο γάλα, αυξάνοντας σταδιακά την ποσότητα λήψης. Τα βακτηρίδια στο λεπτό έντερο μπορούν να προσαρμοστούν στις αλλαγές της δίαιτας. Ορισμένες έρευνες έδειξαν ότι μερικά άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να βελτιώσουν την ικανότητά τους να πέπτουν γάλα, πίνοντάς το τακτικά.