ΓΑΣΤΡΟΣΚΟΠΗΣΗ

Η γαστροσκόπηση είναι μια  εξέταση  μέσω της οποίας  ελέγχονται τα όργανα του ανώτερου πεπτικού  συστήματος, δηλ. ο οισοφάγος, ο στόμαχος και το δωδεκαδάκτυλο(βολβός και 2η μοίρα). Πρόκειται για μια ασφαλή και σύντομη (διάρκεια περίπου 10-15 λεπτά) εξέταση  η οποία πραγματοποιείται με τη χρήση ενός λεπτού, ελαστικού και εύκαμπτου  οργάνου (ενδοσκοπίου), που λέγεται γαστροσκόπιο, το οποίο συνδέεται με μια πηγή φωτισμού και διατηρεί  στο άκρο του μικροκάμερα, που επιτρέπει τον δια γυμνού οφθαλμού  λεπτομερή έλεγχο του οισοφάγου, στομάχου και 12λου.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ: Γίνεται  λήψη λεπτομερούς ιστορικού, φαρμάκων, αλλεργιών ή λήψη ασπιρίνης, αντιπηκτικών ή αντιαιμοπεταλιακών φαρμάκων

Ο ασθενής θα πρέπει να είναι νηστικός από στερεά για τουλάχιστον  8-9 ώρες και από υγρά 3-4 ώρες πριν την εξέταση και δεν θα πρέπει να έχει λάβει φάρμακα και τουλάχιστον 3-4 ώρες. Ιδανικές ώρες της εξέτασης είναι οι πρωινές.

ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ: 

Στην περίπτωση τεχνητής οδοντοστοιχίας( μασέλα), είναι απαραίτητη η ενημέρωση του ιατρού και η προσωρινή αφαίρεση της

Αρχικά, τοποθετείται στο χέρι του ασθενούς ένας εύκαμπτος φλεβοκαθετήρας, μέσω του οποίου χορηγείται ένα φάρμακο που προκαλεί ελαφριά καταστολή (μέθη), ώστε η εξέταση να είναι εύκολη και ανώδυνη,  και παραμένει σε όλη τη διάρκεια της εξέτασης, μέχρι την αποχώρηση του από το ιατρείο. Οι σφυγμοί και το οξυγόνο παρακολουθούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέτασης μέσω μιας συσκευής που τοποθετείται στο δάκτυλο του ασθενούς, ενώ. εάν κριθεί απαραίτητο, χορηγείται οξυγόνο.

Στη συνέχεια, αφού ξαπλώσει στο ειδικό κρεβάτι ενδοσκοπήσεων, ψεκάζεται το  στόμα και ο φάρυγγά του ασθενούς με τοπικό αναισθητικό (ξυλοκαΐνη) και θα τοποθετείται ανάμεσα στα δόντια του ένα πλαστικό επιστόμιο που προστατεύει το γαστροσκόπιο από το δάγκωμα και η εξέταση ξεκινά

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Κατά τη διάρκεια της γαστροσκόπησης ο ιατρός προωθεί μέσα από το στόμα του ασθενούς ένα λεπτό και εύκαμπτο όργανο (γαστροσκόπιο) προς τον οισοφάγο, το στόμαχο και το δωδεκαδάκτυλο και εμφυσώντας αέρα, τα ελέγχει ενδελεχώς για την ανεύρεση πιθανών βλαβών (έλκη, φλεγμονή, πολύποδες κλπ).  Η εξέταση ολοκληρώνεται με λήψη βιοψιών από το στόμαχο ή /και 12λο/οισοφάγο (εφόσον απαιτείται).,  μικρών δηλαδή ιστοτεμαχιδίων , τα οποία στέλνονται για ιστολογική εξέταση.

Τέλος, ο γιατρός αποσύρει το όργανο, αφαιρεί  το επιστόμιο, κι αφού δοθεί ενδοφλεβίως αντίδοτο, ο ασθενής μεταφέρεται στο χώρο ανάνηψης .

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ Αφού συνέλθει ο ασθενής, ενημερώνεται από τον ιατρό για τα αποτελέσματα της εξέτασης, λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή και οδηγίες και αφού αφαιρεθεί ο φλεβοκαθετήρας, μπορεί να αποχωρήσει από το ιατρείο.

Κάποιες συμβουλές  για την υπόλοιπη ημέρα:

  1. Καλό είναι να αποχωρήσει με κάποιο συνοδό
  1. Μην οδηγήσει για τουλάχιστον 3 ώρες
  2. Να αποφύγει σκληρές και πολύ ζεστές τροφές, φρούτα ή λαχανικά για την υπόλοιπη ημέρα
  3. Να αποφύγει το αλκοόλ
  4. Να αποφύγει την έντονη σωματική άσκηση και να απέχει από την εργασία του (τουλάχιστον για κάποιες ώρες).

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ;

Η γαστροσκόπηση είναι μια πολύ ασφαλής εξέταση.

  • Σπάνια όμως μπορεί να προκληθεί ερεθισμός στον φάρυγγα που υποχωρεί μετά από μερικές ώρες ή ήπια ενόχληση στο λαιμό ή επιγάστριο (ιδίως αν έχουν ληφθεί βιοψίες)
  • Επίσης , μπορεί να προκληθεί παροδικός ερεθισμός στη φλέβα , από όπου χορηγήθηκε η αναισθησία
Gastroenterology