ΚΟΛΟΝΟΣΚΟΠΗΣΗ

Η κολονοσκόπηση είναι μια  εξέταση  μέσω της οποίας  ελέγχεται το εσωτερικό τοίχωμα( βλεννογόνος) παχέος εντέρου. Πρόκειται για μια ασφαλή και σχετικά σύντομη (διάρκεια περίπου 20-30 λεπτά) εξέταση  η οποία πραγματοποιείται με τη χρήση ενός λεπτού , ελαστικού και εύκαμπτου  οργάνου (ενδοσκοπίου), που λέγεται κολονοσκόπιο, το οποίο συνδέεται με μια πηγή φωτισμού και διατηρεί  στο άκρο του μικροκάμερα, που επιτρέπει τον δια γυμνού οφθαλμού  λεπτομερή έλεγχο του παχέος εντέρου και – όταν απαιτείται-του τελικού τμήματος του λεπτού εντέρου (τελικός ειλεός)

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ: Ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει ειδικό διαιτολόγιο για τουλάχιστον 3 ημέρες πριν την εξέταση και να λάβει ένα ισχυρό καθαρτικό την προηγούμενη ημέρα, ώστε να αδειάσει τελείως το παχύ έντερο και να είναι καθαρό κατά τη διαδικασία. Το πρωί της εξέτασης, ο ασθενής θα πρέπει να είναι τελείως νηστικός από στερεά, υγρά και φάρμακα.

Γίνεται  λήψη λεπτομερούς ιστορικού, φαρμάκων, αλλεργιών ή λήψη ασπιρίνης, αντιπηκτικών ή αντιαιμοπεταλιακών φαρμάκων, τα οποία πρέπει να διακοπούν για κάποιες ημέρες, σύμφωνα πάντα με τη συναίνεση του θεράποντα ιατρού που τα έχει χορηγήσει.

Ιδανικές ώρες της εξέτασης είναι οι πρωινές.

ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ: 

Αρχικά ο ασθενής εισέρχεται στην αίθουσα ενδοσκοπήσεων, όπου αφού αφαιρέσει παντελόνι(ή φούστα) και εσώρουχο φοράει ένα ειδικό παντελόνι κολονοσκόπησης

Στη συνέχεια τοποθετείται στο χέρι του ένας εύκαμπτος φλεβοκαθετήρας, μέσω του οποίου χορηγείται ένα φάρμακο που προκαλεί ελαφριά καταστολή (μέθη), ώστε η εξέταση να είναι εύκολη και ανώδυνη,  και παραμένει σε όλη τη διάρκεια της εξέτασης, μέχρι την αποχώρηση του από το ιατρείο. Οι σφυγμοί και το οξυγόνο παρακολουθούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέτασης μέσω μιας συσκευής που τοποθετείται στο δάκτυλο του ασθενούς, ενώ. εάν κριθεί απαραίτητο, χορηγείται οξυγόνο.

Στη συνέχεια, αφού ξαπλώσει στο ειδικό κρεβάτι ενδοσκοπήσεων, τοποθετείται ειδικό αναισθητικό gel στον πρωκτό του  και η εξέταση ξεκινά

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης, ο ιατρός προωθεί μέσα απ’ τον πρωκτό του ασθενούς ένα λεπτό και εύκαμπτο όργανο (κολονοσκόπιο) προς το παχύ έντερο και εμφυσώντας αέρα ελέγχει ενδελεχώς όλες τις μοίρες του για την ανεύρεση πιθανών βλαβών (έλκη, φλεγμονή, πολύποδες κλπ).

Στην περίπτωση ανεύρεσης πολυπόδων, ο ιατρός  τους συλλαμβάνει είτε με λαβίδα , είτε με ειδικό σύστημα πολυποδεκτομής ( βρόγχο) που συνδέεται με διαθερμία και τους αφαιρεί εξολοκλήρου. Αν χρειαστεί βιοψία , λαμβάνεται υλικό το οποίο στέλνεται για ιστολογική εξέταση.

Τέλος, ο γιατρός αφαιρεί τον αέρα που έχει εμφυσήσει, αποσύρει το όργανο, κι αφού δοθεί ενδοφλεβίως αντίδοτο, ο ασθενής μεταφέρεται στο χώρο ανάνηψης .

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ Αφού συνέλθει ο ασθενής, ενημερώνεται από τον ιατρό για τα αποτελέσματα της εξέτασης, λαμβάνει -αν χρειαστεί- φαρμακευτική αγωγή και οδηγίες και αφού αφαιρεθεί ο φλεβοκαθετήρας, μπορεί να αποχωρήσει από το ιατρείο.

Κάποιες συμβουλές  για την υπόλοιπη ημέρα:

  1. Καλό είναι να αποχωρήσει με κάποιο συνοδό
  2. Μην οδηγήσει για τουλάχιστον 3 ώρες
  3. Να αποφύγει, φρούτα ή λαχανικά για την υπόλοιπη ημέρα
  4. Να αποφύγει την έντονη σωματική άσκηση και να απέχει από την εργασία του (τουλάχιστον για κάποιες ώρες).

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στην περίπτωση αφαίρεσης πολυπόδων με ειδικό σύστημα πολυποδεκτομής (βρόγχο), ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει ειδικό διαιτολόγιο και οδηγίες που θα δοθούν από τον ιατρό

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ;

Η κολονοσκόπηση είναι μια πολύ ασφαλής εξέταση.

  • Σπάνια όμως μπορεί να προκληθεί ήπιο κοιλιακό βάρος ή φούσκωμα από την παραμονή αέρα στην κοιλιά
  • Επίσης, μπορεί να προκληθεί παροδικός ερεθισμός στη φλέβα , από όπου χορηγήθηκε η αναισθησία

Σε περίπτωση απώλειας αίματος (ιδίως μετά από αφαίρεση πολύποδα), έντονου πόνου ή διάταση της κοιλιάς, επικοινωνήστε με τον ιατρό σας.

Gastroenterology