Τα όλο και αυξανόμενα κρούσματα της, τα τελευταία χρόνια, καθιστούν την γαστρεντερίτιδα ως τη δεύτερη συχνότερη «ίωση», μετά το κοινό κρυολόγημα και ως τη συχνότερη αιτία οξείας διάρροιας.
Τι ειναι: Ως γαστρεντερίτιδα αναφέρουμε τη οξεία λοίμωξη του γαστρεντερικού, που εκδηλώνεται με μια ποικιλία συμπτωμάτων και που στο 95 % των περιπτώσεων είναι ιογενούς αιτιολογίας (και οφείλεται σε Ροταιούς και Νοροιούς και Αδενοιούς), και μόνο ένα 5% οφείλεται σε μικρόβια. Συνήθως εμφανίζεται την περίοδο Οκτωβρίου – Απριλίου και μπορεί να εμφανιστεί είτε μεμονωμένα, είτε με τη μορφή επιδημίας.
Πως μεταδίδεται: Η μετάδοση γίνεται πολύ εύκολα, είτε από επαφή με άτομα που ήδη νοσούν, είτε από κακή υγιεινή (μη πλύσιμο χεριών μετά την χρήση τουαλέτας, ή επαφή με κοινόχρηστους χώρους, όπως σχολεία, μέσα μαζικής μεταφοράς), κατανάλωση μολυσμένων τροφών και υγρών κλπ. Η μετάδοση από πάσχοντες μπορεί να γίνει μέχρι και 2-3 μέρες μετά τη διακοπή των συμπτωμάτων.
Συμπτώματα: Συνήθως εμφανίζονται ξαφνικά και ναυτία και έμετο, που συνήθως συνοδεύονται ή ακολουθούνται από διάρροιες , δεκατική πυρετική κίνηση, πυρετό, αδυναμία , αίσθημα κόπωσης, κοιλιακό πόνο και βορβορυγμούς (γουργουρητά). Μερικές φορές, τα συμπτώματα μπορεί να είναι πολύ έντονα και να οδηγήσουν σε αφυδάτωση ή απώλεια ηλεκτολυτών, ενώ όταν οι κενώσεις περιέχουν αίμα, τότε πρόκειται για μολυνση απο βακτήριο ή παράσιτο.
Πότε ανησυχούμε: Συνήθως τα συμπτώματα παραμένουν για 3-4 ημέρες και στη συνέχεια υποχωρούν. Αν όμως επιμείνουν για περισσότερες ημέρες, αν είναι πολύ έντονα (πχ. πολλές διάρροιες ή εμετοί, υψηλός πυρετός, αίμα ή βλέννη στα κόπρανα), ή αν συμβαίνουν σε άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, όπως βρέφη και παιδιά, ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνια σοβαρά νοσήματα (πχ. καρκινοπαθείς, αναπνευστικοί ή καρδιαγγειακοί ασθενείς, άτομα που λαμβάνουν κορτικοειδή κλπ), τότε θα πρέπει να λάβουν ιατρική συμβουλή.
Διάγνωση – Θεραπεία: Η διάγνωση συνήθως γίνεται από τον ιατρό με την κλινική εξέταση. Σε μερικές όμως περιπτώσεις, ίσως χρειαστεί εργαστηριακός έλεγχος με εξετάσεις αίματος και καλλιέργεια κοπράνων.
Η θεραπεία συνήθως είναι απλή και περιλαμβάνει ανάπαυση στο σπίτι, άφθονα υγρά και ελαφρά διατροφή, αποφεύγοντας γαλακτοκομικά, χορταρικά , αλκοόλ και πικάντικές τροφές. Φαρμακευτικά συνήθως χορηγούνται προβιοτικά, ήπια αντιπυρετικά και αντιεμετικά φάρμακα και ηλεκτρολυτικά διαλύματα. Σε μερικές περιπτώσεις όμως απαιτούνται αντιβιοτικά ή ειδικά αντιδιαρροικά, ΠΑΝΤΑ όμως κατόπιν ιατρικής συμβουλής, γιατί μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα ή να δημιουργήσουν άλλα προβλήματα.
Γενικές συμβουλές:
- Πολύ καλό πλύσιμο χεριών μετά την τουαλέτα ή μετά επαφή με κοινόχρηστους χώρους
- Αποφυγή ατόμων με ¨ύποπτα ¨συμπτώματα
- Συχνός καθαρισμός και αποστείρωση μπάνιων, τουαλέτας
- Καλό πλύσιμο τροφίμων και σκευών μαγειρικής
- Αποφυγή μαγαζιών εστίασης ¨αμφιβόλου ¨υγιεινής.