ΕΠΟΧΙΑΚΗ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ

nosimata enterou

Τα όλο και αυξανόμενα κρούσματα της, τα τελευταία χρόνια, καθιστούν την γαστρεντερίτιδα ως τη δεύτερη συχνότερη «ίωση», μετά το κοινό κρυολόγημα και ως τη συχνότερη αιτία οξείας διάρροιας.

Τι ειναι: Ως γαστρεντερίτιδα αναφέρουμε τη οξεία λοίμωξη του γαστρεντερικού, που εκδηλώνεται με μια ποικιλία συμπτωμάτων και που στο 95 % των περιπτώσεων είναι ιογενούς αιτιολογίας (και οφείλεται σε  Ροταιούς και Νοροιούς και Αδενοιούς), και μόνο ένα 5% οφείλεται σε μικρόβια. Συνήθως εμφανίζεται την περίοδο Οκτωβρίου – Απριλίου και μπορεί να εμφανιστεί είτε μεμονωμένα, είτε  με τη μορφή επιδημίας.

Πως μεταδίδεται: Η μετάδοση γίνεται πολύ εύκολα, είτε από επαφή με άτομα που ήδη νοσούν, είτε από κακή υγιεινή (μη πλύσιμο χεριών μετά την χρήση τουαλέτας, ή επαφή με κοινόχρηστους χώρους, όπως σχολεία, μέσα μαζικής μεταφοράς), κατανάλωση μολυσμένων τροφών και υγρών κλπ. Η μετάδοση από πάσχοντες μπορεί να γίνει μέχρι και 2-3 μέρες μετά τη διακοπή των συμπτωμάτων.

Συμπτώματα: Συνήθως εμφανίζονται ξαφνικά και ναυτία και έμετο, που συνήθως συνοδεύονται ή ακολουθούνται από διάρροιες , δεκατική πυρετική κίνηση, πυρετό, αδυναμία , αίσθημα κόπωσης, κοιλιακό πόνο και βορβορυγμούς (γουργουρητά). Μερικές φορές, τα συμπτώματα μπορεί να είναι πολύ έντονα και να οδηγήσουν σε αφυδάτωση ή απώλεια ηλεκτολυτών, ενώ όταν οι κενώσεις περιέχουν αίμα, τότε πρόκειται για μολυνση απο βακτήριο ή παράσιτο.

Πότε ανησυχούμε:  Συνήθως τα συμπτώματα παραμένουν για 3-4 ημέρες και στη συνέχεια υποχωρούν. Αν όμως επιμείνουν για περισσότερες ημέρες, αν είναι πολύ έντονα (πχ. πολλές διάρροιες ή εμετοί, υψηλός πυρετός, αίμα ή βλέννη στα κόπρανα), ή αν συμβαίνουν σε άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, όπως βρέφη και παιδιά, ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνια σοβαρά νοσήματα (πχ. καρκινοπαθείς, αναπνευστικοί ή καρδιαγγειακοί ασθενείς, άτομα που λαμβάνουν κορτικοειδή κλπ), τότε θα πρέπει να λάβουν ιατρική συμβουλή.

Διάγνωση – Θεραπεία:  Η διάγνωση συνήθως γίνεται από τον ιατρό με την κλινική εξέταση. Σε μερικές όμως περιπτώσεις, ίσως χρειαστεί εργαστηριακός έλεγχος με εξετάσεις αίματος και καλλιέργεια κοπράνων.

Η θεραπεία συνήθως είναι απλή και περιλαμβάνει ανάπαυση στο σπίτι, άφθονα υγρά και ελαφρά διατροφή, αποφεύγοντας γαλακτοκομικά, χορταρικά , αλκοόλ και πικάντικές τροφές. Φαρμακευτικά συνήθως χορηγούνται προβιοτικά, ήπια αντιπυρετικά και αντιεμετικά φάρμακα και  ηλεκτρολυτικά διαλύματα. Σε μερικές περιπτώσεις όμως απαιτούνται αντιβιοτικά ή ειδικά αντιδιαρροικά, ΠΑΝΤΑ όμως κατόπιν ιατρικής συμβουλής, γιατί μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα ή να δημιουργήσουν άλλα προβλήματα.

Γενικές συμβουλές: 

  • Πολύ καλό πλύσιμο χεριών μετά την τουαλέτα ή μετά επαφή με κοινόχρηστους χώρους
  • Αποφυγή ατόμων με ¨ύποπτα ¨συμπτώματα
  • Συχνός καθαρισμός και αποστείρωση μπάνιων, τουαλέτας
  • Καλό πλύσιμο τροφίμων και σκευών μαγειρικής
  • Αποφυγή μαγαζιών εστίασης ¨αμφιβόλου ¨υγιεινής.
Gastroenterology