ΟΙΣΟΦΑΓΟΣ BARRETT: ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ;

palindromisi

ΤΙ ΕΙΝΑΙ:  Είναι μια κατάσταση, στην οποία  το τοίχωμα του κατώτερου τμήματος του οισοφάγου, λόγω της χρόνιας βλαπτικής επίδρασης που υφίσταται από το υδροχλωρικό οξύ του στομάχου, αλλάζει  και γίνεται παρόμοιο με εκείνο που καλύπτει το στόμαχο. Θεωρείται προκαρκινική κατάσταση και  μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη καρκίνου του οισοφάγου

ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ: Εμφανίζεται συνήθως σε ασθενείς με χρόνια γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, που χαρακτηρίζεται από παλινδρόμηση όξινου ή αλκαλικού περιεχομένου από το στομάχι στον οισοφάγο και εκδηλώνεται με κάψιμο στο στέρνο, ερυγές (ρέψιμο), αναγωγή στο φάρυγγα περιεχομένου του στομάχου, πόνο στην κατάποση, πικρή ή ξινή γεύση στο στόμα κλπ. Σπανιότερα όμως μπορεί να μην συνοδεύει ΓΟΠΝ.

ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ:  Ο οισοφάγος Barett  διαγιγνώσκεται σε 5-15% των ασθενών που κάνουν γαστροσκόπηση λόγω συμπτωματολογίας ΓΟΠΝ και σε  1% των ασθενών που  κάνουν γαστροσκόπηση για άλλη αιτία. Προσβάλει  κυρίως  λευκούς άντρες (αναλογία 10:1 με τις γυναίκες),  μέσης ηλικίας γύρω στα 50 έτη.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Αν και μπορεί να μην συνοδεύεται από συμπτώματα, συνήθως εμφανίζεται με τα συμπτώματα της ΓΟΠΝ, δηλ. καύσος στο στέρνο, παλινδρόμηση γαστρικού περιεχομένου με ξινή ή πικρή γεύση, σιελόρροια, ερυγές, πόνο ή δυσκολία στην κατάποση ή ακόμα και στάση στης τροφής στον οισοφάγο κατά την κατάποση (δυσφαγία).

ΠΟΙΑ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ: Έχει μεγάλη σημασία η έγκαιρη διάγνωση του γιατί αποτελεί σημαντικό προδιαθεσικό παράγοντα για την ανάπτυξη αδενοκαρκινώματος στον οισοφάγο (30-40 φορές μεγαλύτερος κίνδυνος από το γενικό πληθυσμό). Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με Barrett είναι 0,5%ανα έτος. Η  εξελικτική πορεία αφορά την ανάπτυξη στην επιφάνεια του προκαρκινικών κυττάρων,  δηλαδή δυσπλασίας,  αρχικά χαμηλόβαθμη ,στη συνέχεια υψηλόβαθμη και εν τέλει ανάπτυξη καρκίνου . Λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός ότι ο καρκίνος του οισοφάγου αργεί να δώσει συμπτώματα, και κατά συνέπεια ανακαλύπτεται  σε προχωρημένο στάδιο, με αποτέλεσμα τη μικρή επιβίωση,  καταλαβαίνουμε τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης του οισοφάγου Barrett .

ΔΙΑΓΝΩΣΗ: Η διάγνωση τίθεται μέσω της γαστροσκόπησης, κατά την οποία ο γαστρεντερολόγος αναγνωρίζει στον οισοφάγο τις χαρακτηριστικές βλάβες  του  Barett, λαμβάνει βιοψίες (δηλ. πολλά μικρά τεμάχια ιστού), τις οποίες στέλνει στον παθολογοανατόμο για μικροσκοπική εξέταση και επιβεβαίωση της διάγνωσης.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ: Κάθε ασθενής με ΓΟΠΝ > 5ετίας, πρέπει να υποβάλλεται έστω μια φορά σε γαστροσκόπηση ώστε να αποκλειστεί η ύπαρξη οισοφάγου Barett. Από κει και πέρα , η περαιτέρω παρακολούθηση θα καθοριστεί από την παρουσία δυσπλασίας .Στην περίπτωση χαμηλόβαθμης δυσπλασίας, επαναλαμβάνεται η γαστροσκόπηση μετά από 6 μήνες, ενώ σε υψηλόβαθμη δυσπλασία σε 6-8 εβδομάδες

ΘΕΡΑΠΕΙΑ:  Δύο είναι οι στόχοι της θεραπείας:

              1. Η αναστολή της παλινδρόμησης οξέος στον οισοφάγο που μπορεί να επιτευχθεί με μακροχρόνια χορήγηση φαρμάκων που καταστέλλουν την έκκριση υδροχλωρικού οξέος στο στομάχι, όπως είναι οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων .

              2.  Η καταστροφή της πάσχουσας από Barett επιφάνειας του οισοφάγου με συνοδό δυσπλασία. Αυτό  επιτυγχάνεται

  • είτε με εξειδικευμένες ενδοσκοπικές μεθόδους ,όπως ενδοσκοπική βλεννογονεκτομή (EMR) και  καυτηρίαση με ραδιοσυχνότητες (σύστημα Halo),
  • είτε με χειρουργική εκτομή του πάσχοντος τμήματος του οισοφάγου σε περίπτωση σοβαρής δυσπλασίας ή καρκίνου.

     Ο καθορισμός της θεραπεία γίνεται ανά περίπτωση .

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:

  • Ο οισοφάγος Barrett είναι σοβαρή επιπλοκή της ΓΟΠΝ, που  μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη καρκίνου του οισοφάγου και διαγιγνώσκεται με γαστροσκόπηση και λήψη βιοψιών
  • Ασθενείς > 40 ετών, ιδίως άντρες  με χρόνια ΓΟΠΝ πρέπει να κάνουν γαστροσκόπηση
  • Ασθενείς που έχουν οισοφάγο Barrett πρέπει να έχουν περιοδικά παρακολούθηση με γαστροσκόπηση και λήψη βιοψιών
Gastroenterology